Valioliiga.fi on asiantunteva verkkojulkaisu jalkapallon Englannin Valioliigasta.
posti@valioliiga.fi

Fastbet: Vedonlyönti & casino

West Bromwich Albion - Ennakkoanalyysi

wba ennakko

Viime kausi ja lähtökohdat tulevaan kauteen:

Koko nimi: West Bromwich Albion Football Club
Lempinimet: The Baggies, Albion, The Throstles
Perustettu: 1878
Stadion: The Hawthorns (26 852)
Manageri: Tony Pulis
Viime kausi: 14. sija
Kotisivut: www.wba.co.uk

Viime kausi ei tuonut West Bromwich -faneille varsinaisia huolenaiheita, mutta tarjolla ei myöskään ollut sen suurempia riemunkiljahduksia. Manageri Tony Pulis raastoi WBA:n kauden päätteeksi turvallisesti 14. sijalle suojaan putoamispeikolta, mutta säilymistaistelu vaati tietyllä tapaa veronsa.

Pulisin yltiöpassiviinen - ja samalla tappavan tylsä - pelitaktiikka onkin nostanut suurta kritiikkiä WBA-fanien keskuudessa. West Bromwichin pelaaminen onkin koostunut Pulisin aikakaudella lähinnä bussin parkkeeraamisesta sekä päättömästä pitkien pallojen roiskimisesta. Tämä näkyy myös tilastoissa, sillä WBA oli viime kaudella koko Valioliigan heikoin joukkue pallonhallintaa mitattaessa, ja tämän lisäksi vain sarjajumbo Aston Villa onnistui iskemään sesongin aikana West Bromwichia vähemmän maaleja. Ei siis ihme, että jopa WBA:n omat fanit alkavat menettää malttinsa joukkueen pelaamisen suhteen.

Tästä huolimatta on laitettava merkille, että vaikka WBA:n peli onkin ollut Pulisin noin kaksivuotisen valtakauden aikana lähinnä yltiöpuolustavaa ja passiivista sumputusta, on joukkue ollut molempina kausina mukavasti turvassa putoamiskamppailusta, joten täysin toimimattomiksi ei walesilaismanagerin tyyliä voi todellakaan syyttää. Esimerkkinä todettakoon, että vain 48:n päästetyn maalin saldo on kerrassaan loistava osoitus Pulisin pelityylin vahvuuksista. Samaa puolustusvoittoista puurtamista on siis varmasti luvassa myös tulevalla kaudella.

Runkopelaajat:

West Bromwichin puolustuslinjasta löytyvät Jonny Evans ja Craig Dawson olivat vahvasti esillä jo viime kaudella. Etenkin oikean laitapakin paikalla pelaavan Dawsonin iskemät neljä liigaosumaa nostivat englantilaispakin joukkueen sisäisessä maalipörssissä peräti jaetulle toiselle sijalle. Monipuolisena pakkina tunnettua Evansia on puolestaan viety loistavan kauden jälkeen muun muassa Arsenaliin, mutta WBA on toistaiseksi onnistunut pitämään kiinni ykköspuolustajastaan.

WBA:n keskikentän ykkösnimi on joukkuetta jo vuodesta 2007 asti edustanut James Morrison. 30-vuotias skottipeluri pelasi viime kaudella loukkaantumisen vuoksi vain 18 Valioliiga-ottelussa, mutta onnistui silti merkkaamaan tililleen kolme täysosumaa sekä yhtä monta maaliin johtanutta syöttöä. "The Baggiesin" peli menikin monta pykälää huonompaan suuntaan, kun Morrison joutui jäämään sivuun tositoimista viime kaudella.

Hyökkäysosastolta West Bromwichin ykköspyssy on eittämättä 26-vuotias Salomon Rondon. Isokokoinen venezuelalaiskärki aloitti kauden varsin vaisusti, mutta vuodenvaihteen jälkeen isketyt kuusi liigaosumaa nostivat miehen kokonaismaalisaldon viime Valioliiga-kauden osalta yhdeksään. Kyseessä olikin vasta Rondonin ensimmäinen kausi Valioliiga-viheriöillä, joten mieheltä voidaan odottaa tulevaisuudessa entistäkin parempia otteita, kun uudet ympyrät ovat tulleet kunnolla tutuiksi.

wba kausi 2016-2017

Odotukset:

Pulisin pelitavasta voidaan siis olla montaa mieltä, mutta fakta on se, että kyseinen puolustusorientoituneisuus on onnistunut pitämään West Bromwichin Valioliiga-kartalla nyt kahtena kautena putkeen. Ja vaikkei Baggies olekaan vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla suurten hankintojen muodossa, on silti vaikeaa nähdä, että kyseinen pelityyli romahduttaisi Pulisin suojatit yhtäkkisesti sarjan pohjamutiin. Mutta mikäli West Brom pyrkii parantamaan viime kaudesta, tulisi pallolliseen pelaamiseen sekä hyökkäystehokkuuteen tulla suurta parannusta. Vauhdikas laitapelaaja Matt Phillips onkin ollut WBA:n kesän ainoa hankinta eikä hän yksin pysty tekemään asiaan suurta muutosta.

Katseet kääntyvätkin kovasti toissakaudella peräti 14 liigamaalia iskeneeseen Saido Berahinoon, jonka viime kausi meni täysin pipariksi hänen ja joukkuejohdon keskinäisten erimielisyyksien vuoksi, ja viime sesongilla hyökkääjän tilille kertyikin vain neljä liigaosumaa. Berahino on pyytänyt seurasta siirtoa jo useampaan kertaan, mutta vallitsevista erimielisyyksistä sekä muiden seurojen tarjouksista huolimatta WBA on pitänyt vinhasti kiinni nuoresta hyökkääjästään. Kauden 2014-15 Berahino olisikin äärimmäisen suuri lisäys Baggiesin hyökkäyspelaamiseen, mutta onko nuorukaisesta vielä nousemaan tuolle huipputasolle kaikkien sotkujen jälkeen?

West Brom aloittaa kautensa varsin miellyttävällä otteluohjelmalla, sillä joukkueen seitsemän ensimmäistä vastusta ovat järjestyksessä Crystal Palace, Everton, Middlesbrough, Bournemouth, West Ham, Stoke ja Sunderland. Kauden startti onkin Baggiessille erittäin tärkeä, sillä näistä kamppailuista pisteitä olisi yksinkertaisesti tultava. Mikäli WBA:n pelaaminen kuitenkin tökkii pahasti kauden alussa, voi syöksykierre olla enemmän kuin lähellä.

Vuoden pelaaja:

Viime kaudella WBA:han noin 14 miljoonalla eurolla hankitun Rondonin väkevä maalisaldo on varsin kova, kun ottaa huomioon joukkueen hyökkäyspelaamisesta paistavat puutteet. Kookkaan ja röyhkeän venezuelalaishyökkääjän merkitys sen kuin korostuu hyökkäyspään erikoistilanteissa, jotka ovat olleet West Bromwichin leipälaji sen puolustusvoittoisessa pelityylissä. Ja kautta edeltävien harjoitusotteluiden perusteella vaparit lähtevät mukavasti liikkeelle myös itse Rondonin jalasta.

Katso video alta: Rondonin vaparimaali vs. Vitesse!

West Bromwich: Siirrot 2016-17

Sisään:
Matt Phillips (QPR, €6,55M)
Jonathan Leko (West Bromwich U18)

Ulos:
Stéphane Sessègnon (tuntematon seura, vapaa siirto)
Victor Anichebe (tuntematon seura, vapaa siirto)
Anders Lindegaard (Preston NE, vapaa siirto)