Valioliiga.fi on asiantunteva verkkojulkaisu jalkapallon Englannin Valioliigasta.
posti@valioliiga.fi

Fastbet: Vedonlyönti & casino

Fantasiaurheilu (engl. fantasy sports) on yleinen nimitys erilaisten urheiluliigojen ympärille rakennetuista virtuaalisista liigoista - toisin sanoen fantasialiigoista, käyttäjät kokoavat kuvitteellisia joukkueita kyseessä olevan urheiluliigan oikeista pelaajista. Nämä käyttäjien kokoamat joukkueet taas keräävät plakkariinsa pisteitä oikeiden pelaajien todellisten ottelu-esitysten mukaisesti fantasialiigan omien sääntöjen mukaisesti.

Samalla käyttäjien rakentamat joukkueet kilpailevat keskenään kerättyjen pisteiden mukaan. Fantasialiiga siis muuttaa urheiluliigaan liittyvän tilastomateriaalin käyttäjien keskinäisen kilpailun avainvälineeksi. Usein nämä fantasialiigojen kilpailut ja turnaukset ovat kestoiltaan varsin pitkiä, ja käyttäjillä on peliaikana mahdollista muokata joukkueitaan pelaajavaihtojen avulla ennalta määrätyn budjetin tai muiden sääntöjen puitteissa.

Nyt fantasialiigojen rinnalle on noussut myös uusi fantasiapelaamisen malli daily fantasy sports - eli DFS-pelaaminen. Daily fantasy sports eroaa perinteisestä fantasiapelaamisesta muun muassa nopeudessa, sillä DFS-pelit voivat olla vain viikkojen tai jopa pelkästään yhden päivän mittaisia kilpailuita. Daily fantasy sportsissa käyttäjät voivat osallistua uuteen kilpailuun vaikkapa päivittäen täysin uudella joukkueella. Yksi DFS-turnaus voi siis olla esimerkiksi vain yhden illan Liiga-kierroksen mittainen.

Myös osallistumismaksut sekä turnausten voittajien tienaamat palkintosummat tekevät eroja Daily fantasy sportsin ja perinteisien fantasiapelien välille. Perinteiset fantasialiigat sisältävät usein jonkin pienen osallistumismaksun, mutta parhaiten menestyneille käyttäjille jaetaan kuitenkin vain erilaisia tuotepalkintoja. Esimerkiksi vaikkapa suomalaisten kiekkofanien suuressa suosiossa pysyvä Liigapörssi on hyvä esimerkki perinteisen mallin fantasiapelistä.

Daily fantasy sportsissa taas käyttäjät maksavat osallistumismaksun jokaiseen osallistumaansa turnaukseen, ja näiden turnausten parhaiten menestyneet käyttäjät voittavat osallistumismaksuille kerätystä voittopotista omat osuutensa ennalta määritetyn voitonjaon mukaisesti. Eli jokainen käyttäjä voi osallistua vaikkapa joka päivä uuteen turnaukseen, luoda oman joukkueensa ja tienata oikeaa rahaa lajitietämyksellään.

Daily fantasy sports -pelaamisen suosio on noussut maailmalla huimaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Yhdysvaltalaisfirmat DraftKings ja FanDuel ovat alan suurimpia toimijoita, mutta uusia tulokkaita puskee markkinoille jatkuvasti. DFS-pelaaminen on myös siirtymässä vauhdilla rapakon takaa Euroopan mantereelle, jossa sen suosio tulee varmasti kasvamaan huomattavasti tulevina vuosina.

Suomalaisille pelaajille parhaat DFS-pelaamista tarjoavat sivustot ovat FanTeam, FantasyBet sekä MondoGoal. Ne tarjoavat urheilufaneille runsaasti pelattavaa kaikkien maailman suurimpien jalkapallosarjojen muodossa.

Uutta Valioliigasta